Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowa pokusa

Ciasto kokosowa pokusa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Ciasto kokosowa pokusa"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 8 jajek
  • 5 dag kakao
  • 10 dag czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki soku wiśniowego do nasączenia. Krem i dekoracja: 500 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Z żółtek i cukru utrzyj kogel mogel. Wlej do niego przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiej z proszkiem, solą i kakao. Wymieszaj z masą czekoladową.

  2. Ubij białka ze szczyptą soli. Połącz delikatnie z masą, domieszaj ocet. Piecz 60 min w 180oC.

  3. Krem: żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Kremówkę ubij z cukrem i 2 łyżkami wiórków. Powoli wlej ostudzoną żelatynę i wymieszaj.

  4. Ciasto przekrój na 3 blaty, nasącz je sokiem. Odłóż 1/3 kremu. Resztą przełóż krążki ciasta, dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami. Schłodź.

  5. Zamiast kakao

  6. Jeśli zależy Ci na ciemnym kolorze biszkoptu, zastąp kakao kilkoma kroplami czarnego barwnika spożywczego.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń