Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto kokosowa pokusa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Ciasto: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Z żółtek i cukru utrzyj kogel mogel. Wlej do niego przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiej z proszkiem, solą i kakao. Wymieszaj z masą czekoladową.
Ubij białka ze szczyptą soli. Połącz delikatnie z masą, domieszaj ocet. Piecz 60 min w 180oC.
Krem: żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Kremówkę ubij z cukrem i 2 łyżkami wiórków. Powoli wlej ostudzoną żelatynę i wymieszaj.
Ciasto przekrój na 3 blaty, nasącz je sokiem. Odłóż 1/3 kremu. Resztą przełóż krążki ciasta, dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami. Schłodź.
Zamiast kakao
Jeśli zależy Ci na ciemnym kolorze biszkoptu, zastąp kakao kilkoma kroplami czarnego barwnika spożywczego.Źródło: Naj