Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 3547

Puszysty biszkopt, przełamany masą krówkową, pod pierzynką z prażonego słonecznika. Idealne ciacho do niedzielnego odpoczynku z filiżanką gorącej kawy.

Składniki

  • 6jaj
  • 1/2szkl. Mąki pszennej
  • 1/2szkl. Cukru
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa krówkowa:
  • 500ml kremówki 30proc.
  • 1/2szkl. Cukru pudru
  • Puszka masy krówki
  • 2łyżki żelatyny(na 1/2szkl. Gorącej wody)
  • Prażony słonecznik:
  • 100g słonecznika łuskanego
  • 2łyżki margaryny
  • 2łyżki cukru
  • Woda gazowana do nasączenia biszkoptu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć za pomocą łyżki z masą.piec 25min. W 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół. Dolny blat nasączamy.

  2. Masa krówkowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę krówkową (zostawiając ok 4łyżek na posmarowanie góry), oraz cukier do smaku, zmiksuj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Przełożyć biszkopt. Drugą część biszkoptu nasączamy i wykładamy na masę. Posmarować resztą masy krówkowej i posypać prażonym słonecznikiem. Schłodzić.

  3. Prażony słonecznik: Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać słonecznik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń