Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą.

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11531

Dodano:

Odsłon: 343

To takie ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie rabarbarowym, ciasto kruche, kwaskowy rabarbar i słodka beza – połączenie idealne, smaki grają ze sobą tak jak trzeba. Czaiłam się na nie już od dłuższego czasu. Ciasto upiekłam z myślą o mężu, który uwielbia bezę, ale powiem Wam szczerze, chociaż nie jestem bezowa to to ciasto przypadło mi do gustu, a beza rewelacja, będę wracać do tego przepisu.

Składniki

  • Tortownica 26 cm
  • Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany +-
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • Rabarbar:
  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka z czubkiem budyniu waniliowego (proszek)
  • garść płatków migdałowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać łyżkę śmietany. Posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli, zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie spód wylepić kruchym ciastem, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min. piec w temp. 180 – 190 C.
    Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Do miski z rabarbarem, dodać mączkę ziemniaczaną i cukry, wymieszać. Rabarbar ułożyć na wystygniętym kruchym spodzie.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru, aż piana będzie sztywna ,na sam koniec wsypać proszek budyniowy ,krótko zmiksować, wyłożyć pianę na rabarbar, można posypać płatkami migdałowymi.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 – 20 min, w temp. 170 C góra – dół, następnie przełączyć na termoobieg i zmniejszyć temp. do 60 C i suszyć bezę jeszcze przez 15 – 20 min. po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń