Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem.

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 1468

Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać. Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.

Składniki

  • Tortownica 26 cm
  • Ciasto Kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche z truskawkami i budyniem.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu.

  2. 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.

  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.

  4. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 28 czerwca Ciasto bardzo dobre,choć troche mi zwilgotniało,chyba truskawki były za duże i za bardzo dojrzałe.Budyń miałam bez cukru więc te 4 łyżki wystarczą, bo w sumie ciasto bardzo słodkie.Wyszło jak na zdjęciu i bardzo wszystkim smakowało. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń