Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche ze śliwką i nutą lawendy

Ciasto kruche ze śliwką i nutą lawendy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 150

Kruche ciasto ze śliwkami znają niemal wszyscy. W tej wersji jednakże proponuję dodanie nieoczywistego aromatu lawendy, który w połączeniu ze śliwkami, cynamonem i skórką cytrynową tworzy tak cudowne i niepowtarzalne doznania smakowe, że ograniczenie się tylko do jednego kawałka ciasta wydaje się niemożliwe:). Powrót do dzieciństwa, ale w nieco odmienionej wersji:)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklaniki mąki pszennej i jedna szklanka mąki krupczatki)
  • 1 kostka masła (200g) na ciasto + 50 g. masła na kruszonkę
  • pół szklanki ksylitolu (może być zwykły cukier) na ciasto + cztery łyżki cukru na kruszonkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • około 800 g. śliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • Łyżcza syropu lawendowego lub ususzona zmielona lawenda
  • Skórka ze sparzonej całej cytryny
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kruchego ciasta:

    Kostkę zimnego masła siekamy drobno, dodajemy 2 szklanki mąki, żółtko, 2 łyżki śmietany, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i całość zagniatamy szybko tworząc kulę. Jeżeli masa jest zbyt miękka, dodajemy trochę mąki. Pamiętajmy jednak żeby ciasto nie było zbyt suche. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.


    Masa śliwkowa:

    W trakcie chłodzenia ciasta, przygotowujemy śliwki. Drelujemy je, kroimy na księżyce i wrzucamy na chwilę na rozgrzane masło do głębokiego garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy 2 łyżki cukru, przyprawy, syrop lawendowy. Całość chwilę dusimy, ale nie za długo, aby śliwki się nie rozpadły. Muszą zachować swój kształt.


  2. Wykładamy schłodzone ciasto. Wałkujemy. Wykładamy ciastem okrągłą formę. Układamy śliwki. Polewamy sosem, który został nam ze śliwek.

    Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy pozostałe masło, pół szklanki mąki i cukier. Nie musimy formować kuli. Wystarczy, że kruszonka się klei i możemy posypać nią śliwki. Na koniec całość posypujemy startą skórką cytrynową.


    Całość pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.


    Ciasto najlepsze jest następnego dnia kiedy skruszeje, ale z własnego doświadczenia wiem, że najczęściej nie jest w stanie następnego dnia doczekać:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń