Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruchego ciasta. Śmietanowy mus wręcz rozpływa się w ustach. Radzimy zapisać sobie ten przepis, bo z pewnością będziecie chcieli do niego często wracać.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 77
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 811
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 77
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 811
Składniki
Przygotuj spód. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodaj 85 g miękkiego masła oraz żółtko. Zagnieć wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj placek o grubości ok. 1 cm. Nie przejmuj się jego kształtem i brakiem foremki. Ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź, a następnie palcami bardzo drobno pokrusz. Pozostałą część masła roztop i przestudź. Wymieszaj dokładnie z okruchami ciasta. Tortownicę z obręczą o średnicy 24 cm dokładnie wylep przygotowaną mieszanką, dociskając ją za pomocą szklanki do brzegów i spodu.
Przygotuj polewę żurawinową. W średnim rondelku podgrzej ze sobą żurawinę, sok pomarańczowy, skórę i miód. Gotuj przez ok. 15 minut, aż owoce pękną, a mieszanina zacznie gęstnieć. Odlej 8 łyżek soku, podzielone na 5 i 3. W trzech łyżkach rozpuść żelatynę i odstaw do przestudzenia. Pozostałe 5 łyżek także odłóż na bok i ostudź. Żelatynę rozpuszczoną w soku przełóż z powrotem do masy żurawinowej i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki płynne powinny być dobrze schłodzone. Mleko pogrzej bardzo mocno, ale nie zagotowuj. Rozpuść w nim żelatynę. W misce ubij lekko śmietankę. Szczyty powinny opadać, nie być całkowicie sztywne. Wlej strużką mleko skondensowane i wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Dodaj powoli mleko z żelatyną, cały czas mieszając. Podziel masę na dwie części. Do jednej wmiksuj odłożone wcześniej 5 łyżek soku żurawinowego.
Złóż ciasto. Na wyłożony wcześniej spód wylej najpierw różowy krem, a następnie biały. Na sam wierzch wylej polewę żurawinową. Ciasto kumoszki wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie możesz ostrożnie zdjąć obręcz.