Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bożonarodzeniowe, potrójnie makowe. Ciasto z makiem z masą makową i bezą też makową. Ciasto z masą serowo-jogurtową wyszło bardzo dobre.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 83
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 20
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 15
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 83
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 20
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 15
Składniki
ciasto- Zmiksować masło, serek, jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mak, olejek i zmiksować. Za pomocą dwóch łyżek poukładać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować.
Posmarować dżemem. Można powidłami, ale dżem rozluźnił spód ciasta, że nie był suchy tylko wilgotny.
masa makowa- Masę rozmieszać z makiem suchym i porozkładać kupkami na ciasto w blaszce. Nie rozsmarowywać, będzie ładniejszy efekt.
masa serowo-jogurtowa- Żółtka zmiksować z cukrem, potem serem i jogurtem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Porozlewać równomiernie po masie makowej ale nie rozsmarowywać.
beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i dodać mak. Delikatnie wymieszać łopatką a na koniec wmieszać olej. Ale nie mieszać długo, żeby beza nie opadła. Porozkładać kupkami za pomocą dwóch łyżek równomiernie po całej blaszce. Też nie rozsmarowywać.
Piec ok.70 min. w 175*C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno beza brązowieje.
lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego makowca.