Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto makowo-budyniowe z jabłkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię, włóż do lodówki na ok. 30 min. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Do 150 ml mleka dodaj cukier oraz proszki budyniowe, wymieszaj. Pozo- stałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Budyń podziel na dwie części, do jednej wsyp mak, wymieszaj. Wystudź.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą). Do budyniu z makiem dodaj jajko, wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 15 min.
Do drugiej porcji budyniu dodaj jajko, wymieszaj. Przełóż na masę budyniowo-makową. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Dżem przełóż do rondelka, podgrzej. Posmaruj nim wierzch jabłek i wstaw ciasto do piekarnika na ok. 10 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie