Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marchewkowe z masą pomarańczową"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 53
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 124
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 53
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 124
Składniki
ok. 90 minut
Marchew obrać, grubo zetrzeć. Utrzeć 12,5 dag masła z cukrem wanilinowym i 10 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na końcu dołożyć startą marchewkę.
Ciasto wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej foremki (11x26 cm, poj. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45 minut. Przełożyć na kratkę kuchenną, odstawić do wystudzenia. 2Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok. Na patelni stopić 2,5 dag cukru. Do karmelu wlać 5 łyżek soku z pomarańczy. Mieszając, podgrzewać, aż sok i karmel dobrze się połączą. Dodać skórkę z pomarańczy, zdjąć z ognia.
Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dokładać twarożek i śmietanę. Krem wymieszać z 2/3 skórki pomarańczowej i resztą soku z pomarańczy. Zimne ciasto rozkroić na trzy placki i przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, ozdobić pozostałą skórką z pomarańczy. Wstawić do lodówki do stężenia.Źródło: Życie na gorąco