Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 8539

Idealne ciasto na jesienne, chłodne dni. Ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową z wkładką orzechową oraz polewą czekoladową.

Składniki

  • 6jaj
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1szkl cukru
  • 1budyń śmietankowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka orzechowa:
  • 1,5szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 3/4szkl cukru
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka mąki pszennej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl wody z cytryną do nasączenia
  • Krem budyniowy:
  • 0,5l mleka
  • 1cukier waniliowy
  • 3/4szkl cukru
  • 5żółtek
  • 1,5łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 2tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2kostki masła
  • 1/2szkl śmietany 18%
  • 1/2galaretki wiśniowej
  • 1/2szkl posiekanych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25min w 175C. Blaszka 25x36. Po upieczeniu przecinamy na pół.

  2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąki, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy ok 30min. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed włożeniem na ciasto nasączyć.masa

  3. Masa budyniowa: 1/2szkl mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szkl mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną, wlewamy na wrzace mleko i gotujemy budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyń ciągle ucierając aż powstanie aksamitny krem. Masę podzielić na 2części.

  4. Polewa czekoladowa: czekolade i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2szkl wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto.

  5. Przełożenie: biszkopt-masa budyniowa-warstwa orzechowa-masa budyniowa-biszkopt-polewa czekoladowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń