Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto Maxi-King z orzechami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 27
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 670
Szybka i smaczna
Odsłon: 11217
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 254
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 27
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 670
Szybka i smaczna
Odsłon: 11217
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 254
Składniki
80 min • Porcja ok. 370 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 16 porcji
Blachę (moja ma 22 x 36 cm) wykładam papierem do pieczenia i układam na nim herbatniki, jeden obok drugiego.
Szklankę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem wanilinowym, studzę je. Miękkie masło miksuję na gładką, jasną masę. Potem, dalej miksując, dodaję do niego na przemian po łyżce mleka w proszku i łyżce mleka z cukrem, do wyczerpania składników. Połowę masy mlecznej rozkładam na herbatnikach, wyrównuję i przykrywam drugą warstwą herbatników.
Następna warstwa to masa krówkowa z puszki. Jeśli jest zbyt twarda, można ją lekko podgrzać w mikrofali (w szklanej miseczce) lub zanurzyć puszkę w gorącej wodzie. Na masę krówkową wykładam resztę masy mlecznej (gdy stwardnieje, ją też podgrzewam). Całość przykrywam ostatnią warstwą herbatników.
Orzeszki (połówki lub pokrojone) prażę na suchej patelni (albo w piekarniku 10-15 min., w temp. 180°C). Podgrzewam 1/4 szklanki mleka, rozpuszczam w nim czekoladę. Zdejmuję z palnika i mieszam z uprażonymi orzechami. Polewę czekoladową rozprowadzam po powierzchni ciasta i chłodzę je w lodówce.Źródło: Kobieta i życie