Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto migdałowo-marcepanowe"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 724
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36235
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 401
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 724
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36235
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 401
Składniki
Masę marcepanową zetrzyj na tarce. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, wymieszaj. Do miski włóż masło lub margarynę, dodaj masę marcepanową, cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie w 4 porcjach dodaj suche oraz mleko.
Jabłka umyj, obierz ze skórki. Ostrym nożem odetnij czubek i usuń gniazda nasienne tak, aby jabłka pozostały w całości. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto i wciśnij w nie jabłka. Środek każdego wypełnij dżemem lub powidłami i przykryj odciętym czubkiem.
Piecz ok. 45 min w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
70 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie