Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto mocno czekoladowe z migdałową posypką"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 67
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 67
Składniki
Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zmiękło. Kawę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i czubkiem noża wyskrob ziarenka. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.
Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Jeżeli używasz miksera, nastaw go na wolne obroty, wtedy cukier dokładnie się rozpuści. Po jednym wbijaj do masy maślanej jajka – najlepiej, żeby także miały temperaturę pokojową – stale mieszając. Kiedy dokładnie się połączą, wsyp kakao, wlej olej, kawę, czekoladę i jogurt, włóż wyskrobane ziarenka wanilii. Na samym końcu dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wygładź powierzchnię szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do tempe- ratury 180 °C. Piecz około 35 minut z włączonym termoobiegiem. Bez termoobiegu trwa to zwykle 10 minut dłużej. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w nie patyczek jest suchy.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Śmietankę wlej do garnka o grubym dnie i podgrzej na małym ogniu. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, włóż do gorącej śmietanki. Podgrzewaj, cały czas mieszając, dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści. Wylej polewę na ciasto. Płatki migdałowe zrumień, posyp wierzch ciasta.
Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,70 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie