Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto norweskie

Ciasto norweskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Ciasto norweskie"

Składniki

  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2
  • 5 szklanki mąki
  • pół szklanki stopionego masła (najlepiej 82 proc. tłuszczu)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 25 dag jeżyn
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wlej mleko oraz ciepłe, ale nie gorące masło. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką lub miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.

  2. Blaszkę (23 x 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż umyte, osuszone jeżyny. Wstaw blaszkę do gorącego piekarnika. Piecz 35-40 min w temp. 180°C.

  3. Wyjmij ciasto z piekarnika. Posyp cukrem pudrem. Odstaw, aby ostygło.

  4. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, może zwiększyć ilość cukru i wsypać 1,5 szklanki. Ciasto doskonale się udaje z innymi sezonowymi owocami, np. malinami, borówkami amerykańskimi, śliwkami. Zamiast białego cukru pudru, możesz posypać cukrem pudrem trzcinowym.

  5. Katarzyna Cukier z Domaszna

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń