Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tworzą niezbyt słodkie miodowe placki przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu. Idealny wypiek nie tylko na święta.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 2 równe części.
Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, nadając kształt foremki. Ciasto razem z papierem włożyć do foremki i nakłuć równomiernie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 12 - 15 minut.
Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo czasu co poprzedni placek, oba wystudzić.
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i chwilę gotować, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy (ciągle mieszać).
Lekko wystudzoną masę wyłożyć na placek miodowy i zapiec.
Krem:
Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozmieszane mąki i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną masę z mąki. Miksować do czasu uzyskania jednolitego kremu.
Zdrowy napój z fermentowanej herbaty, wzmacniający odporność i usprawniający...
Odsłon: 5295
Klasyczna mizeria, znakomity dodatek do obiadu. Przepis pochodzi z 422 odcink...
Odsłon: 40677
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30551
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 114
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 107
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 249
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30551
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 114
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 107
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 249
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 2 równe części. Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, nadając kształt foremki. Ciasto razem z papierem włożyć do foremki i nakłuć równomiernie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 12 - 15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo czasu co poprzedni placek, oba wystudzić. Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i chwilę gotować, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy (ciągle mieszać). Lekko wystudzoną masę wyłożyć na placek miodowy i zapiec.
Krem: Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozmieszane mąki i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną masę z mąki. Miksować do czasu uzyskania jednolitego kremu.
Przepisy Desery
Desery
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Desery
Sernik na zimno z owocami
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 688
Sernik czekoladowy
Sernik jest pyszny, kremowy. Polecam.
Odsłon: 89