Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim zdaniem jest to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Co tu dużo mówić pyszny kruchy spód, do tego beza, a całość przekładana jest powidłami i kremem budyniowym. Ciasto Pani Walewska doskonale sprawdza się pod czas uroczystości w gronie najbliższych.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6382
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6382
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier. Mieszamy. Dodajemy żółtka i zimne masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na części. Pierwszy blat wałkujemy na kształt formy do pieczenia(u mnie była to prostokątna forma do pieczenia). Smarujemy połową powideł. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Beza: Białka ubijamy na sztywno. Dodajmy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu powstania gładkiej bezy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilę mieszamy drewnianą łyżką. Drugą część ciasta rozwałkowujemy podobnie jak pierwszą na wielkość formy do pieczenia . Smarujemy powidłami i układamy bezę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml zimnego mleka mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się budyniu dodajemy mieszankę. Mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Wystudzony spód(bez bezy i powideł) smaruję kremem budyniowym. Na kremie układam kruche ciasto z bezą i powidłami. Chłodzę w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga!