Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto piernikowe z owocami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 112
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 388
Polecam.
Odsłon: 456
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 112
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 388
Polecam.
Odsłon: 456
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i cukrem. Miotełką ubij mleko z miodem, olejem i rumem. Połącz obie masy. Wymieszaj i dodaj śliwki pokrojone na kawałeczki.
Brytfannę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, a następnie wlej do niej ciasto. Wygładź powierzchnię. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez ok. 40 minut. Poczekaj, aż trochę wystygnie i przełóż na blat.
Z cukru pudru, soku wyciśniętego z cytryny oraz rumu utrzyj gładką, jasną polewę. Rozgrzej też gotową ciemną polewę czekoladową. Najpierw wierzch ciasta posmaruj polewą cukrową, a po chwili za pomocą rożka papierowego popryskaj ją polewą czekoladową, robiąc ozdobną kratkę. Poczekaj, aż polewy zaschną. Następnie pokrój placek, a każdy kawałek udekoruj migdałami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami.
Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 4,50 zł. Kalorie: porcja 247 kcalŹródło: Na żywo