Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak/ skubaniec z rabarbarem

Ciasto pleśniak/ skubaniec z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 705

Ciasto pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast. Najczęściej robię je z jabłkami, ale na wiosnę ciasto to musi być z rabarbarem. Z dodatkiem rabarbaru smakuje wyśmienicie, na ten smak warto czekać cały rok. Bardzo Wam go polecam.

Składniki

  • 1 ŁYŻKA CUKRU WANILINOWEGO
  • 500 G RABARBARU + 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 1 KOSTKA MASŁA
  • 500 G MAKI PSZENNEJ LUB KRUPCZATKI LUB POL NA POL
  • W RAZIE POTRZEBY 1-2 ŁYŻKI ŚMIETANY
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 2 ŁYŻKI KAKAO
  • DO BIAŁEK MOŻNA DODAĆ 1 ŁYŻECZKĘ MAKI ZIEMNIACZANEJ I ŁYŻECZKĘ SOKU Z CYTRYNY LUB OCTU
  • OPCJONALNIE WASZ ULUBIONY DŻEM
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto pleśniak/ skubaniec z rabarbarem

Przygotowanie

  1. RABARBAR UMYĆ I OBRAĆ JEŚLI JEST TAKA POTRZEBA. NASTĘPNIE POKROIĆ W 1 CM KOSTKĘ. POKROJONY RABARBAR PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I ZASYPAĆ POLOWA SZKLANKI CUKRU. TAK PRZYGOTOWANY ODSTAWIĆ NA GODZINĘ NA BOK.

  2. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ CIASTO. DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, WKROIĆ DO NIEJ SCHŁODZONE MASŁO, DODAĆ 5 ŻÓŁTEK, CUKIER WANILIOWY, PROSZEK DO PIECZENIA I ZAGNIEŚĆ CIASTO. JEŚLI CIASTO BĘDZIE ZA KRUCHE DODAĆ DO NIEGO ŚMIETANĘ.

    Z GOTOWEGO CIASTA ODDZIELIĆ MNIEJSZA PORCJE, TAK MNIEJ WIĘCEJ 1/3 CIASTA I DODAĆ DO NIEJ KAKAO. DOBRZE WYROBIĆ NA JEDNOLITA MASĘ.

    POZOSTAŁE, BIAŁE CIASTO PODZIELIĆ NA POL I WSZYSTKIE TRZY CZĘŚCI ZAWINĄĆ OSOBNO W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA MINIMUM 30 MINUT. CIASTO MOŻNA PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ PRZECHOWUJĄC JE W LODOWCE DO NASTĘPNEGO DNIA. CIASTO RÓWNIEŻ ŚWIETNIE SIĘ MROZI.

  3. SCHŁODZONE CIASTO WYJĄC Z LODÓWKI, JEDNA CZEŚĆ BIAŁEGO CIASTA ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH I WYSYPAĆ JE RÓWNOMIERNIE NA DNIE TORTOWNICY, WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. TORTOWNICA O WYMIARZE 26 CM.

  4. NA CIEŚCIE ROZSMAROWAĆ DRZEM. NASTĘPNIE NA WARSTWĘ DŻEMU WYŁOŻYĆ ODSĄCZONY Z SOKU RABARBAR. NA RABARBAR ZETRZEĆ LUB POKRUSZYĆ WARSTWĘ KAKAOWEGO CIASTA.

  5. DO BARDZO CZYSTEJ MISKI DODAĆ BIAŁKA ( BIAŁKA MUSZA MIEC TEMPERATURE POKOJOWA, NIE MOGĄ BYĆ ZIMNE) ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JE NA SZTYWNA PIANE DODAJĄC PO ŁYŻCE CUKRU. POD KONIEC UBIJANIA MOŻNA DODAĆ DO NICH MAKE ZIEMNIACZANA I SOK Z CYTRYNY.

  6. GOTOWA PIANE Z BIAŁEK WYŁOŻYĆ NA WARSTWIE CIEMNEGO CIASTA I NA WIERZCH ZETRZEĆ OSTATNIA, JASNA WARSTWĘ CIASTA.

  7. PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. PRZEZ 40 – 50 MINUT.

    UPIECZONE CIASTO WYSTUDZIC W FORMIE NA KRATCE. KIEDY WYSTYGNIE POSYPAĆ CUKREM PUDREM.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 17 czerwca Pleśniak to pleśniak - zawsze smakuje:) Świetny:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń