Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Kolory jesieni"

Ciasto Kolory jesieni

Autor:

Przepisów i artykułów: 801 Ocena: 15333

Dodano:

Odsłon: 1063

Ciasto bez pieczenia ,bardzo smaczne slodko-winne,posmakuje każdemu. Chciałam wykorzystać śliwki,które dostałam i tak powstało to ciacho. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • biszkopty okrągłe 360-400g
  • rodzynki 100g
  • masło 200g
  • cukier 2 łyżki
  • 2 budynie czekoladowe + kopiata łyżka kakao
  • mleko 800ml
  • 1,20kg śliwek
  • 2 galaretki truskawkowe ,3 łyżki cukru
  • herbatniki kilkanaście sztuk
  • masa kajmakowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki wypestkować dać do garnka i zalać 1/2 szklankiwody.
    Rozgotowane śliwki zasypać 2 łyżkami cukru,oraz dodać 2 galaretki.
    Mieszać do rozpuszczenia galaretek.

  2. Blachę 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód dać biszkopty.

    Zrobić krem budyniowy.

    600 ml mleka zagotować z dodatkiem 3 łyżek cukru( jeśli budyń jest bez cukru),dodać budynie i kakao rozmieszane w 200ml mleka.
    Zagotować ciągle mieszając.
    Do gorącego budyniu dać masło pokrojone na mniejsze części i mieszać do calkowitego rozpuszczenia masła.

    Wrzucić rodzynki i wymieszać.

    Krem wylać na biszkopty.

    Na wierzch dać herbatniki.

  3. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową i przełożyć okrągłymi biszkotami.

  4. Na biszkopty wyłożyć tężejącą masę śliwkową .

  5. Dać do lodówki na kilka godz,a najlepiej na całą noc.

  6. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń