Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Zośka"

ciasto Zośka

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18278

Dodano:

Odsłon: 52494

trochę pracochłonny ale smaczny przekładaniec

Składniki

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich (zmielonych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa)
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • Powidła,
  • filiżanka drelowanych wiśni
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy orzechy, do drugiej kakao a do trzeciej 2 łyżki mąki. Ciasto wykładamy na blachę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy placki tak mniej wiecej ok 20 -25 minut. w 165st

  2. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni lub innych owoców. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy przestygnie łączymy z ubitą śmietaną. Jeśli chcemy możemy dosłodzić cukrem pudrem.

  3. Orzechowy placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie kładziemy placek kakaowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą bądź lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń