Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Salceson

Ciasto Salceson

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13908

Dodano:

Odsłon: 1090

Ciasto Salceson

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 3 L
  • Orzechy szklanka u mnie laskowe
  • Olej 1/2 szklanki
  • Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka)
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g)
  • Kakao 2 łyżki
  • Cynamon łyżeczka
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Soda łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Salceson

Przygotowanie

  1. do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodajemy żółtka, kakao, cukier, kefir oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza.



    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopi przez ok. 35 minut. lub do tzw. suchego patyczka. Gotować posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń