Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto śliwkowe z kruszonką pachnące korzennymi przyprawami"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 581
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 245
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 581
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 245
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, zamieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj lub zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Z mąki, cukru i masła zrób dość grubą kruszonkę, rozcierając między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rozwałkowane schłodzone ciasto, formując dość wysoki brzeg. Na cieście układaj obok siebie śliwki (skórką do dołu), lekko dociskając. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz w 175°C około 35 minut. Jeszcze gorące posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.
! Warto wykorzystać białka i ubić je na sztywno z czterema łyżkami cukru. Pianę wykładamy na śliwki i posypujemy kruszonką.
ok. 45 minut • Porcja 275 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 18 porcjiŹródło: Kobieta i życie