Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto słodko słone

Ciasto słodko słone

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 1080

Kajmak i słone krakersy i mamy pyszne ciacho.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 puszka kajmaku
  • 100 g masła
  • Krakersy
  • 100 g mlecznej czekolady+ 2 łyżki masła
  • Wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać żółtka i nadal ubijać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,kakao,olej oraz wodę. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×38 cm i piec około 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekroić na dwie części.

  2. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem.

  3. Na jednym płacie ciasta rozsmarować część masy i ułożyć trzy warstwy krakersów przekładając je masą kajmakową. Posmarować resztą masy,przykryć drugim płatem ciasta.

  4. Czekoladę pokruszyć,stopić na parze z masłem,polać wierzch ciasta.

  5. Posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem chłodzić w lodówce około trzy godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń