Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do stworzenia ciasta jest mroźny, zimowy krajobraz. Pyszny wypiek posypany cukrem pudrem przypomina osadzającą się na drzewach szadź. Ciasto jest połączeniem wilgotnego brownie i jasnego ciasta ucieranego, do którego możesz dodać dowolny aromat, np. cytrynowy lub migdałowy. Do polania ciasta sprawdzi się także lukier. Poniższe składniki obejmują przepis na małą foremkę 10 × 20 cm. Jeśli chcesz zrobić większe ciasto, przygotuj wypiek z podwójnej porcji składników.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6356
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6356
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
W garnku lub kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, a potem dodaj do niej masło do połączenia składników i odstaw do delikatnego przestudzenia. W misce utrzyj jajka z cukrem na gładki krem, a następnie wlej chłodną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Wlej ciasto do silikonowej, natłuszczonej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
W tym czasie przygotuj jasne ciasto. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładki krem, dodawaj po jednym jajku, aby uzyskać puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na zmianę mleko z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj ulubiony aromat lub skórkę z cytryny. Wylej ciasto na ciemną warstwę, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30-35 minut do momentu suchego patyczka. Wystudzone ciasto posyp obficie cukrem pudrem lub polej lukrem. Możesz też udekorować białą posypką lub płatkami migdałów.