Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11556

Dodano:

Odsłon: 3684

Taka pyszna kombinacja powstała na długi weekend, ciasto szpinakowe piekłam już w różnych odsłonach, za każdym razem wychodziło super i tym razem miałam nosa :-) Mus rabarbarowy z kremem truskawkowym to był strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaku, a nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawka grają w jednej drużynie.

Składniki

  • Blaszka 25×36 cm
  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej extra typ 400
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek L
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. oleju
  • 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • Krem:
  • 800 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g truskawek + cukier do smaku
  • 2 galaretki truskawkowe lub można zastąpić żelatyną
  • cukier puder do smaku
  • Mus z rabarbaru:
  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

Przygotowanie

  1. Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmrozić i odsączyć na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Cały czas miksować, wrzucić szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika, na około godz. Piec w temp. 170 C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta ok. 0,5 cm.

  2. Rabarbar umyć i pokroić w plasterki i przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do ostygnięcia.

  3. Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok.

    Galaretkę rozpuścić w szkl. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Połowę śmietanki – 400ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.

    Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki.

  4. Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem j. w. wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. Wierzch ciasta można udekorować wedle własnej inwencji twórczej, możesz ułożyć świeże truskawki i borówki itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń