Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Toffi.

Ciasto Toffi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8880

Dodano:

Odsłon: 5326

Idealne na święta,oraz imprezy,będzie smakowało małym i dużym.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka L
  • 125 g masła lub margaryny
  • Krem:
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej -400 g
  • orzechy laskowe lub włoskie do posypania góry ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z sodą i cukrem pudrem przesiać do miski,wbić jajka,wrzucić miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść ciasto.
    Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.
    Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,wylepić ciastem(wylepiłam palcami,a później poprawiłam wałkiem).
    Wrzucić kolejno do nagrzanego piekarnika na 15 min.
    Piec w temp.180 C.
    Pozostawić do wystygnięcia.

  2. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
    Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.następnie ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
    Żelatynę wkładamy na parę sekund do mikrofali,tak aby zrobiła się płynna,wrzucamy łyżkę kremu do żelatyny,mieszamy energicznie,następnie przelewamy całość do kremu i krótko miksujemy.

    Blat miodowy posmarować masą kajmakową,wyłożyć krem,wyrównać,nałożyć drugi blat miodowy,docisnąć dobrze,rozsmarować resztę masy kajmakowej,posypać wierzch zmielonymi orzechami i wstawić ciasto do lodówki.

  3. Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień,deseczki zmiękną i rozpływają się w ustach.
    Przed podaniem gościom ciasto wyjąć pół godz.szybciej z lodówki,żeby zmiękło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń