Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z wiśniami

Ciasto ucierane z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ucierane z wiśniami"

Składniki

  • 1 słoik (720 ml) wiśni
  • 12
  • 5 dag masła
  • sól
  • 17
  • 5 dag + 7
  • 5 dag cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 17
  • 5 dag + 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 7
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych
  • po 50 dag mascarpone i twarogu
  • 1 łyżeczki cynamonu tłuszcz do formy
  • wisienki koktajlowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiśnie odsączyć z zalewy. Masło utrzeć ze szczyptą soli, 17,5 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Porcjami wysypywać do ucieranej masy. Wiśnie oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta.

  2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i odstawić je do całkowitego wystudzenia.

  3. Zmielony twaróg połączyć z serkiem mascarpone, 7,5 dag cukru, cynamonem i drugim cukrem wanilinowym. Na wierzchu ciasta rozsmarować krem serowy.

  4. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem oprószyć cynamonem, udekorować wisienkami koktajlowym i listkami mięty.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń