Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z bakaliami w miodzie i orzechach"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 250
Polecam.
Odsłon: 737
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36248
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 408
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 250
Polecam.
Odsłon: 737
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36248
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 408
Składniki
Orzechy posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z mielonym cynamonem oraz 1/4 częścią cukru. Rozpuść masło, wysmaruj nim brytfannę. Na dnie formy połóż jeden plaster ciasta filo i również posmaruj masłem. Na nim połóż kolejny plaster ciasta i znów posmaruj masłem. Następnie rozłóż na tym cienką warstwą masy z orzechów, cukru i cynamonu.
Na masie orzechowej połóż dwa plastry ciasta filo posmarowane masłem i posyp mieszanką orzechową. Powtarzaj te czynności aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę tworzy ciasto posmarowane masłem.
Ostrym nożem wytnij na powierzchni ciasta romby. Skrop troszkę wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C. Piecz przez 70 minut, aż ciasto będzie brązowozłote. W tym czasie wymieszaj resztę cukru ze skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem w 400 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Wyjmij skórkę oraz przyprawy, dodaj miód i wodę różaną, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż polewa ostygnie.
Upieczoną baklawę pokrój do połowy wysokości według oznaczonych rombów i zalej polewą z przypraw. Odstaw ciasto do następnego dnia. Potem pokrój na porcje.
Czas przygotowania: 90 minut Cena porcji: ok. 6,5 zł.Źródło: Na żywo