Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z białek z bakaliami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34473
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 172
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34473
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 172
Składniki
Opłucz i odsącz rodzynki. Około 2/3 kandyzowanych owoców pokrój na kawałki. Czekoladę i orzechy pokrój na małe kawałki. Rozpuść masło i przestudź.
Ubij białka, stopniowo dodając cukier, później ostrożnie wymieszaj pianę z rodzynkami, owocami, czekoladą i orzechami. Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, białko z bakaliami i dobrze wymieszaj.
Podłużną formę (do chleba) wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię. piecz 40 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu pozostaw na krótko w formie, później wyjmij i pozwól zupełnie wystygnąć. Polewę czekoladową rozgrzej w kąpieli wodnej. Pozostałe kandyzowane owoce pokrój w paseczki. Upieczone ciasto polej polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i wstaw do lodówki do stężenia.
Czas: 70 minut | Koszt: do 20 zł | Poziom: łatwy |14 porcji, 430 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień