Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7887

Dodano:

Odsłon: 9842

Dzisiaj proponuję fajne, łatwe i tanie ciasto. A brzoskwinie już są powszechnie dostępne. Ja mam swoje.

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru + 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3 brzoskwinie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki foremki wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem, aż podwoją swoją objętość. Do masy jajecznej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wmieszać je mikserem do masy jajecznej, ale na małych obrotach. Następnie dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Dalej mieszać mikserem na małych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy. Na wierchu poukładać plasterki brzoskwiń. Część brzoskwiń można wcisnąć do ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut.
    W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować galaretkę brzoskwiniową. Ostudzić i dać do lodówki. Tężejącą galaretkę wylać na wystudzone ciasto. Dać je do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń