Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z brzoskwiniami i kremem budyniowym"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Z brzoskwiń usuń skórki oraz pestki. Pokrój w ćwiartki lub ósemki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Następnie dodaj olej, suche oraz mleko. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż brzoskwinie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Do 1 szklanki mleka dodaj mąkę, proszek budyniowy i żółtko, zmiksuj. Do pozostałego mleka wsyp cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masło utrzyj mikserem na puch. Łyżka po łyżce dodawaj wystudzony budyń wciąż miksując. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Włóż do lodówki. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie