Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z kardamonem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 924
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 924
Składniki
Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok i wymieszaj go z jajkami, skórką i cukrem. Podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje. Domieszaj masło dodawane po kawałeczku.Przetrzyj krem przez sitko, przełóż do słoika, wstaw do lodówki. Nagrzej piekarnik do 170°C.
Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Domieszaj roztrzepane żółtka, przesiane mąki, przyprawy i orzechy. Piecz 40 minut. Poncz: wodę wymieszaj z sokiem, cukrem i wódką. Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty i nasącz ponczem.
Torcik przełóż kremem, lekko dociśnij. Czekoladę na polewę rozpuść z masłem, polej ciasto. Zostaw,by zastygła.Źródło: Naj