Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z makiem i galaretką z brzoskwiniami

Ciasto z makiem i galaretką z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 5673

Dodano:

Odsłon: 1819

Smaczne i aromatyczne ciasto z makiem i nutką pomarańczowo-cytrynową :)

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Mak 5-6 łyżek
  • Jajka 4 szt
  • Margaryna (dałam Kasię) lub masło 250 g
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 2 szt
  • Brzoskwinie 1 puszka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.
    Margarynę lub masło rozpuścić i wystudzić.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na cząstki.

  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    Do masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem,wlać wystudzony tłuszcz oraz skórkę cytrynową i pomarańczową.Zmiksować na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

    Wsypać mak i wymieszać dokładnie łyżką.

    Ciasto wylać na blaszkę (u mnie 25x26cm) i poukładać na nim cząstki brzoskwiń.

    Piec w temp 180 st ok 50 min do tzw."suchego patyczka"

    Gdy ciasto po upieczeniu będzie wystudzone to zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń