Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mikrofali w 5 minut

Ciasto z mikrofali w 5 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 4981

Dodano:

Odsłon: 7152

Szybkie do przygotowania ciasto, w smaku przypomina murzynka lub ciasto z mlecznej kanapki.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i olej, wymieszać.
    Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.

  2. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia.
    Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie 750) i 2 minuty. Obserwować, gdy ciasto urośnie trzymać w mikrofali jeszcze chwilę (1 minutę). Powinno mieć suchą powierzchnię, jeśli jest wilgotna dodać jeszcze z 30 sekund. Zbyt długie pieczenie może spowodować to, że ciasto będzie twarde.

  3. Wyjąć z mikrofali, chwilę odczekać (po wyjęciu ciasto ciągle się piecze i nie wolno go jeść).
    Podawać polane odrobiną czekolady, z bitą śmietaną lub z ulubionym dżemem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń