Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z nadzieniem marcepanowym"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 62
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 33
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 104
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 62
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 33
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 104
Składniki
Do ciasta, jeszcze przed pieczeniem, możesz dodać kawałeczki pomarańczowej, kandyzowanej skórki albo rodzynki. Jego smak będzie jeszcze ciekawszy.
Mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem do misy. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj je w kulę i odłóż w chłodne miejsce na ok. godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 mm.
Brytfannę z wyższą krawędzią wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto tak, aby uformować wyższą krawędź.
Marcepan pokrój na małe kawałki, a potem utrzyj z jajkami i ma- słem. Rozsmaruj nadzienie na cieście w brytfannie. Piecz całość w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Porzeczki oczyść, opłucz i osusz. Następnie rozłóż je na ostygniętym cieście. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą wyłóż na porzeczki. Placek w brytfannie wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcal.Źródło: Na żywo