Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z orzechów laskowych"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Składniki
Ciasto: W misce mieszamy zmielone orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do orzechów. Na końcu starannie mieszamy z 20 g roztopionego i schłodzonego masła.
Ciasto przekładamy do formy i na 20 minut wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180oC. Wyjmujemy, studzimy.
Polewa: Do roztapiającego się masła dodajemy stopniowo pozostałe , cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zimne ciasto smarujemy najpierw konfiturą, potem ciepłą polewą.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 339 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 77 gŹródło: Rewia