Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z rabarbarem, brzoskwinią i kruszonką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
ok. 75 minut
Rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałeczki. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze cząstki. Marcepan grubo zetrzeć na tarce. Potem zagnieść go na kruszonkę wraz z 12,5 dag miękkiego masła lub margaryny oraz 25 dag mąki.
Pozostałe masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbijać do niej jajka. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko. Wymieszać mikserem.
Blachę o wymiarach 25x40 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć na nim kawałeczki rabarbaru i cząstki brzoskwiń. Posypać marcepanową kruszonką.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 40 minut. Po wystudzeniu placek suto oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z kruszonką po wyjęciu z piekarnika doświadczone gospodynie skrapiają zimną wodą. Dzięki temu wierzch kruszonkowy jest jeszcze bardziej kruchy.Źródło: Życie na gorąco