Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 820

Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z większą ilością osób.

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • rabarbar, truskawki
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając.
    Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany.
    Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto.
    Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

  3. W tym czasie zrobiłam bezę.
    Białka ubiłam na sztywną pianę ze szklanką cukru. Dodałam 1 budyń waniliowy i wymieszałam mikserem na wolnych obrotach.
    Wyciągnęłam ciasto po 20 minutach pieczenia i wyłożyłam bezę. Powbijałam połówki truskawek w ubitą pianę i piekłam jeszcze 35 minut.
    Przed końcem pieczenia ciasto przykryłam folią aluminiową, żeby beza nie przypaliła się.

  4. Łączny czas pieczenia 55 minut / 180 stopni. Blaszka 21x24 cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń