Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z serowymi kulkami

Ciasto z serowymi kulkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1418

Dodano:

Odsłon: 11831

Jeżeli macie ochotę na duży kawałek dobrego ciacha to propozycja dla Was. Kakaowe, wilgotne ciasto kryjące kremową, serowo-kokosową niespodziankę.

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki (260 g) maki pszennej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 0,5 szklanki (125 ml) oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki (60 g) dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki (20 g) kakao
  • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 0,5 szklanki (100 g) cukru
  • 1 jajko
  • 0,25 kostki (50 g) masła
  • 1-1,5 szklanki (100-150 g) wiórków kokosowych
  • Dodatkowo: cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Najpierw przygotować masę serową: masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.

    2) Cały czas miksując dodać jajko, a następnie ser.

    3) Do masy serowej dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać (zacząć od 1 szklanki, w razie potrzeby dosypać).

    4) Z gotowej masy formować kulki i układać we wcześniej wysmarowanej tłuszczem tortownicy.

  2. 5) Przygotować ciasto kakaowe: jajka utrzeć z cukrem i kakao.

    6) Cały czas miksując dodać olej, mleko, dżem a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    7) Gotowym ciastem zalać kulki serowe.

    8) Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    9) Przed podaniem ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 marca 2016 Czy ktoś eksperymentował z różnymi typami mąki?
Tradycyjnie się używa 450-480,a ja mam akurat luksusową z Szymanowa 550 w domu, da radę?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń