Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z winogronami i budyniem

Ciasto z winogronami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14902

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Ciasto z winogronami i budyniem"

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru l 80 g budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 kostki masła
  • łyżka rumu
  • 25 dag winogron Polewa: 200 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka rumu
  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego do posmarowania (ok. 150 g)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podziel ciasto na połowy i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na 2 płaty (ok. 20x15 cm). Poprzebijaj ciasto widelcem i piecz do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Odstaw do schłodzenia.

  2. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i schłódź go, mieszając co jakiś czas. Następnie masło posiekaj na kawałki, a po chwili zmieszaj je z kremem budyniowym. Na końcu wzmocnij smak masy, dodając łyżkę rumu.

  3. Opłucz i odsącz winogrona. Na jeden płat ciasta wyłóż połowę kremu i ułóż na tym kulki winogron. Przykryj resztą kremu. Połóż na to drugi płat ciasta i odstaw do schłodzenia.

  4. Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gładką polewę i dodaj do niej łyżkę rumu. Schłodzone ciasto posmaruj najpierw dżemem, a następnie polewą. Poczekaj, aż stężeje i pokrój na kawałki. Czas przygotowania: ok. 50 minut Cena porcji: ok. 3,5 zł Kalorie: porcja 500 kcal

  5. Ciasto zyska na wyglądzie, jeśli jasną polewę posypiesz kolorowymi wiórkami lub wyłożysz na nią ozdoby czekoladowe.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń