Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem.

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 4379

Mam dla Was recepturę na troszkę pracochłonne ciasto. Bardzo pyszne, więc warto je przygotować. Ciasto jest również bardzo podzielne. Polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy tak po prostu na podwieczorek. W żółtych wiosennych kolorach. Upieczcie, a na pewno Wam posmakuje. Puszysty biszkopt, pyszny krem, delikatny sernik i na koniec ananasy w kwaśnej galaretce. Pyszne połączenie. Upieczcie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Wkładka serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wkładka serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.

  2. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.

  3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

  4. Przekładanie: Biszkopt smarujemy kremem budyniowym, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i lekko dociskamy.

  5. Galaretka i ananasy: Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na serniku. Galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki.

  6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
    U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 sierpnia Tyle smaków w jednym cieście - warto popracować:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 28 kwietnia Wygląda obłędnie a ja lubię ciasta , które wymagają sporo czasu. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 kwietnia Ale smak mi narobiłaś i to jeszcze przed obiadem ;) Pychotka, uwielbiam takie kremy, no i oczywiście sernik :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 28 kwietnia Faktycznie trochę czasochłonne, ale efekt super i warto się zorganizować, żeby je zrobić. Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń