Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 141
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7484
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 192
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 100
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 204
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 141
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7484
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 192
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 100
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 204
Składniki
Masło, cukier, jajko, mąkę i proszek)szybko zagnieść na kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka i poddusić parę minut, aż puszczą sok. Następnie wsypać budyń w proszku i cały czas energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Jeśli śliwki są kwaskowe, można dodać 1- 2 łyżki cukru. Wymieszać do rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Przełożyć do szklanej miski i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej. Zdjąć wierzchni kawałek folii i pomagając sobie drugą folią wyłożyć ciastem przygotowaną foremkę. To najlepszy i bardzo szybki sposób na kruche ciasto. Utworzyć brzeżek. Nakłuć kruche ciasto i posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć ostudzony budyń śliwkowy na cieście i wyrównać łyżką.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami i budyniem, tak aby nie było grudek. Słodką śmietankę ubić na bitą i ostrożnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Wylać na budyń śliwkowy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40- 45 minut. Po koniec pieczenia można nakryć folią aluminiową, żeby ciasto nie było zbytnio brązowe na wierzchu.