Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto ze śliwkami i kruszonką"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Do dużej miski albo na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbij jajko, dodaj miękki tłuszcz w kawałkach. Zagnieć gładkie, nieco twardsze ciasto. Odłóż je na 30 minut w chłodne miejsce.
Opłucz śliwki, przekrój je na pół i wyjmij pestki. Wlej do rondelka niepełną szklankę wody i rozmieszaj w niej budyń waniliowy i cukier. Pod koniec dodaj śliwki i mieszając gotuj ok. 2 minuty. Zdejmij masę z kuchenki i odstaw, aby wystygła.
Z mąki krupczatki, cukru kryształu i wanilinowego przygotuj kruszonkę.
Ciasto rozwałkuj na placek i wykrój z niego koło o średnicy ok. 26 cm. Przenieś je do wysmarowanej i wysypanej tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw. Z pozostałego ciasta uformuj pas o szerokości 5 cm i długości według obwodu tortownicy. Wyłóż nim boki formy. Na upieczonym cieście rozsmaruj przygotowany krem śliwkowy, posyp go kruszonką i wstaw z powrotem do piekarnika.
Dopiekaj ciasto w temperaturze 180° C przez około 40 minut. Kruszonka powinna być złocista. Ułóż na niej plasterki śliwek i listki mięty. Ciasto wystudź. Czas przygotowania: 80 minut
Cena porcji: 5,5 zł Kalorie: porcja 256 kcalŹródło: Na żywo