Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ze szpinakiem"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 22
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 760
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 39
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 22
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 760
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 39
Składniki
Szpinak starannie umyj, osusz. Włóż do blendera, dodaj olej oraz sok cytryny, zmiksuj na gładki mus. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, wsyp oba cukry, ucieraj mikserem, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając miksowania dodaj mus szpinakowy i stopniowo wsypuj suche . Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Podłużną foremkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada: Wierzch ciasta możesz posmarować kremem śmietanowym. 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. ubij na sztywno, pod koniec wsypując 1 łyżkę cukru pudru. Następnie dodaj 2 łyżki serka mascarpone oraz 1 łyżkę soku z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj.
70 minut. Porcja: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie