Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto zebra z morelami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 122
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 122
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Składniki
Do 3 szklanek mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec naprzemiennie dodawaj wodę, olej oraz mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego, następnie jasnego ciasta aż do wyczerpania składników. Piecz 60 min w temperaturze 180°C. Przekrój wzdłuż na pół.
Z moreli usuń skórki oraz pestki. Pokrój w ćwiartki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz żelatynę.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj śmietaną i wciśnij kawałki moreli. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj dżemem i posyp posiekanymi pistacjami.
80 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie