Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ziemniaczane z rodzynkami

Ciasto ziemniaczane z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Ciasto ziemniaczane z rodzynkami"

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag masła
  • cynamon
  • 10 dag miodu
  • łyżka rumu
  • 10 dag rodzynek
  • łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1/ 2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • cukier puder
  • bita śmietana do ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, ostudzić, obrać, przepuścić przez praskę.

  2. W misce połączyć ziemniaki z masłem, śmietaną, rumem i przesianą mąką. Dodać miód, cynamon, żółtka, dokładnie wymieszać.

  3. Do masy włożyć dobrze odsączone rodzynki i pestki słonecznika. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać je z masą.

  4. Formę wysmarować starannie masłem, włożyć do niej ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

  5. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. Najlepsze w dniu pieczenia!

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń