Do góry

Desery Przepis na:

Cinnamon rolls ze śliwkami

Cinnamon rolls ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 2997

Połączenie bułeczek cynamonowych i drożdżówek ze śliwkami. Są przepyszne przez kilka dni, ale kuszą jeszcze ciepłe i znikają w szybkim tempie. :D

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • Masło i posypka cynamonowa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki
  • + 500 g śliwek
  • + mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Do mleka wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić, aby drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Najlepiej zacząć mikserem, bo ciasto jest nieco rzadkie, potem można pomóc sobie rękami i nie dosypywać mąki, ciasto po ok. 10 minutach przestanie kleić się do dłoni, ale nadal będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia (w ciepłe dni wystarczy 30 minut).

    Składniki na kruszonkę rozetrzeć i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier z cynamonem.

    Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem cynamonowym, wyłożyć śliwki. Zawinąć w rulon i pokroić na 15 ślimaków (lub 12 dużych ślimaków). Ułożyć w dużej blaszce, posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń