Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Creme brulée"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 48
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 145
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 88
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 149
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 48
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 145
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 88
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 149
Składniki
na 4 porcjE:
Kremówkę podgrzej z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii, ale nie do momentu całkowitego wrzenia. Nie możesz doprowadzić do zagotowania!
Żółtka lekko ubij trzepaczką. Następnie stopniowo wlewaj do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszaj łyżką, tak, by jajka się nie ścięły.
Do 4 małych kokilek wlej krem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 100°C przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Kiedy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na 3-4 godziny.
Schłodzoną i stężoną masę posyp łyżką białego cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika (możesz również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).
Deser podaj od razu po skarmelizowaniu cukru.
Małgorzata Kwiatkowska z KrapkowicŹródło: Super TV