Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cynamonowe bułeczki z lukrem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.
Roztapiamy 60 g masła i dodajemy do podgrzanego mleka. Mąkę mieszamy z drożdżami, 60 g cukru, skórką z cytryny, łączymy z mlekiem z masłem. Wybijamy jajka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 30 na 45 cm. Smarujemy pozostałym roztopionym masłem, posypujemy resztą cukru i cynamonem. Wykładamy jagody wymieszane z dżemem, pozostawiając 2 cm marginesu, i zwijamy. Roladę kroimy na 15 plastrów, które układamy obok siebie w tortownicy. Odstawiamy na godzinę.
Pieczemy ok. 25 minut w 180oC. Po ostudzeniu polewamy lukrem.
Wartość odżywcza porcji 230 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 35 g.Źródło: Rewia