Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowiec z figami

Cynamonowiec z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Cynamonowiec z figami"

Składniki

  • 3
  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 100–120 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4–5 łyżek rodzynek sułtanek
  • 6 posiekanych suszonych fig
  • 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów laskowych
  • tłuszcz i tarta bułka do przygotowania formy
  • cukier puder do oprószenia babki
  • bakalie do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cynamonowiec z figami

Przygotowanie

  1. Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, dokładnie rozetrzyj. Stale mieszając, dodawaj tyle mąki i mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wtedy przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź.

  2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj cynamon, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.

  3. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj uprzednio stopione masło oraz rodzynki, figi i orzechy. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  4. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut, aby ponownie wyrosło.

  5. Następnie ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st., po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. Piecz jeszcze około pół godziny.

  6. Po wystudzeniu babkę oprósz obficie cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi bakaliami.

  7. Jeszcze lepszy smak!

  8. Babka zachwyci łasuchów, jeśli dodasz do ciasta szczyptę kardamonu i mielonych goździków.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń